Scala Hawkins

Intelegerea propriului nivel de constiinta: ce inseamna si cum il poti ridica

1561709336.01.LZZZZZZZScala nivelelor de constiinta descrisa aici – scala Hawkins – nu intentioneaza sa incadreze individul intr-un tipar numeric definitoriu ca persoana – ci, mai degraba, constituie o modalitate de mare acuratete si utila de a intelege unde acesta se afla in termenii de constiinta. Mai mult, un inalt nivel de constiinta nu inseamna neaparat ca este “mai bun” decat un nivel mai jos. Experientele si alegerile unice ale fiecarui individ sunt valide, deaorece contin seturi diferite de oportunitati, care invata individul seturi diferite de lectii de viata croite specific propriului eu. Oricare dintre noi s-a aflat la un anumit moment la un nivel jos de constiinta, pentru ca aceasta este necesar sa poti accede la nivelurile mai inalte. Nivelurile mai joase contin lectii importante, pe care oricare dintre noi trebuie sa le parcurga pentru a experimenta viata asa cum este, cu bune, rele, suisuri si coborasuri, realizari, esecuri si incercari. Cele din urma – incercarile la care ne supune viata – ne asigura fundatia unei constiinte ridicate. Nu putem deveni completi ca fiinte umane pana nu parcurgem fiecare nivel, de la realitatea temerilor pana la nivelurile cele mai inalte ale constiintei.

Adevarul // Dr. David Hawkins

scaleofconsciousness139437

Intelegerea nivelurilor constiintei

Dr. David Hawkins (MD-PhD) a dezvoltat o “harta” a nivelurilor constiintei umane (denumita si scala constiintei), care foloseste o tehnica de testare musculara numita kinetoterapie aplicata (AK) pentru a documenta domeniul spiritual nonliniar. Studiul si rezulatele au fost validate stiintific si publicate in dizertatia de doctorat a Dr. David Hawkins intitulata “Analize si calibrari calitative si cantitative ale nivelului constiintei umane” – in fapt o dezvoltare elaborata a temei primei sale carti “Putere contra Forta: anatomia constiintei”, publicata in 1995 (Veritas Publishing).

Pe scurt, fiecare nivel de constiinta (LOC) corespunde unor comportamente si perceptii umane determinabile despre viata si divinitate. Fiecare nivel reprezinta un camp de atractie corespondent, de tarie variabila, care exista dincolo de realitatea tridimensionala. Exista un punct critic in cadrul fiecarui nivel LOC, de la care propriul camp graviteaza (antreneaza).

Numerele de pe scala reprezinta calibrari logaritmice (frecvente vibratorii masurabile pe o scara crescatoare pana la puterea a zecea) a nivelurilor constiintei umane si nivelul corespondent al realitatii. Numerele in sine sunt arbitrare; semnificatia consta in relationarea unui numar (sau nivel) in raport cu altul (de exemplu, scala Dr. Hawkins este gradata de la 1 la 1000).

Marea bariera

Dr. Hawkins arata ca cele doua bariere spirituale majore par sa se afle la nivelurile 200 si 500. 200 – nivelul curajului – reprezinta o schimbare profunda de la comportamentul distructiv si nociv catre un stil de viata ce promoveaza viata si integritatea; tot ce se gaseste sub 200, kinetoterapic inseamna slabiciune. In prezent, circa 78% din populatia actuala mondiala se afla sub acest nivel semnificativ. Capacitatea distructiva a acestei majoritati trage practic in jos intreaga omenire, fara a putea fi contrabalansata de cei 22% ce se afla peste 200. Deoarece scala este logaritmica, fiecare punct incremental reprezinta un salt gigantic in putere. Astfel, un singur individ calibrat la 600 contrabalanseaza negativismul a 10 milioane de indivizi aflati sub 200.

A doua bariera majora se afla la nivelul 500 – iubirea. Iubirea – in acest context – reprezinta un mod de a exista – nu o emotie, asa cum majoritatea o percepem. Potrivit Dr. Hawkins, motivul pentru care nivelul iubirii este atat de greu de atins este ego-ul propriu, care este atat de bine ancorat in domeniul fizic, prin opozitie fata de domeniul spiritual, care aspira la 500. Numerele din jurul 400 reprezinta nivelul motivational – rational, ghidat de lumea formelor liniare, mecanice (societatea moderna care include descoperirile medicale, stiintifice, sociale, etc). Interesant, esalonul de top al geniilor intelectuale – Einstein, Freud, Newton, Aristotel, etc – toti se calibreaza in jurul a 499. Pasul trecerii peste 500 este extrem de dificil, fiind facut de doar 4% din nivelul populatiei actuale. Acest nivel denota o trecere de la domeniul demonstrabil liniar (fizica clasica sau newtoniana), catre domeniul spiritual nonliniar, fara forme.

Nivelul LOC al unui individ ramane mai degraba stabil pe parcursul existentei. Emotiile vin si trec, dar nivelul LOC masurabil este guvernat de campuri energetice specifice in domeniul nonliniar, care in general nu se schimba. Pe parcursul existentei, nivelul mediu LOC al individului se va schimba cu circa 5 puncte (determinarea nu este statistica, ci masurata prin cercetare kinetoterapica). Cu toate acestea, este posibil ca un individ (de tip aspirant spiritual) sa prezinte salturi de sute de puncte in decursul vietii, in sus sau in jos.

Informatia de mai jos este destinata a fi o unealta rapida de referinta pentru studentii Dr. Hawkins deja familiarizati cu scala constiintei. Pentru o intelegere completa si detaliata in contextul corect, se recomanda studierea cartii Dr. Hawkins “Putere contra Forta”.

Niveluri LOC

iluminare – 700-1000

pace 600

bucurie 540

iubire 500

teama 100

ratiune 400

dorinta 125

acceptare 350

manie 150

bunavointa 310

mandrie 175

neutralitate 250

mahnire 75

curaj 200

apatie 50

vina 30

Aceste niveluri determina motivele comportamentului oricarui individ (persoana).

Aceste niveluri pot fi divizate in niveluri energetic pozitive si negative. Nivelurile negative, de la cel mai jos in sus sunt: rusine, vina, apatie, mahnire (durere), teama, dorinta, manie (furie), mandrie. Cele pozitive sunt: curaj, neutralitate, bunavointa, acceptare, ratiune, iubire, bucurie, pace, iluminare.

Dr. Hawkins precizeaza ca – desi de multe ori functionam la niveluri diferite ale constiintei, in general operam / actionam conform unui anumit nivel particular. Acesta poate fi considerat nivelul nostru de baza (principal).

Rusine – potrivit Dr. hawkins, este nivelul prim deasupra mortii. La acest nivel, emotia primordiala simtita de individ este umilinta. Deloc surprinzator – data fiind aproprierea de moarte – la acest nivel se gasesc cele mai multe tendinte suicidale. Adesea aici se gasesc indivizi abuzati sexual, ce tind sa ramana la acest nivel daca nu sunt supusi terapiei.

Vina – nu foarte departe de nivelul rusinii se afla cel al vinovatiei. Sentimentele de inutilitate si incapacitatea de iertare sunt comune celor blocati la acest nivel.

Apatia – nivelul inutilitatii si disperarii; predominant printre cei fara locuinta sau care traiesc in mare saracie fizica. La acest nivel, individul s-a lasat prada situatiei curente careia nu ii vede nicio rezolvare si simte totala indiferenta fata de lumea inconjuratoare.

Mahnire / durere – multi dintre noi am simtit aceasta in momentele tragice ale vietii. Totusi, a mentine aceasta stare ca nivel primar al constiintei inseamna ca traiesti o asa-zisa viata, plina de regrete constante si remuscari. Acesta este nivelul unde individul se simte ca si cum toate oportunitatile au trecut pe langa el, iar in cele din urma se simte insusi ca un esec.

Teama – la acest nivel se regasesc indivizii care traiesc in dictaturi sau in relatii abuzive. Aici apare si un sens de paranoia, cand individul crede ca simte ca toata lumea vrea sa il prinda. Sentimentul comun aici este suspiciunea si atitudinea este una complet defensiva.

Dorinta – dorinta este un factor motivant pentru foarte multe aspecte ale societatii noastre. Desi doerinta poate fi un impuls pentru schimbare, partea negativa consta ca individul poate usor deveni sclavul poftelor. Acesta este nivelul dependentei de sex, bani, prestigiu sau putere.

Mania / furia – pe masura ce individul iese din apatie, trece de mahnire si apoi scapa de teama, incepe sa doreasca. Dorinta neimplinita duce la frustrare, care conduce la furie. Aceasta furie fie va impinge individul sa iasa din aceasta stare, fie il va inlatui la acest nivel.

Mandria – potrivit Dr. Hawkins, cum majoritatea indivizilor se gasesc sub acest nivel, acesta este nivelul la care cei mai multi aspira. Seamana foarte mult cu viata de asa-numita “vedeta”. Comparativ cu rusinea si vina, aici individul incepe sa se simta pozitiv. Insa, este un sentiment fals pozitiv. Este complet dependent de conditii externe, cum sunt averea, pozitia sociala sau puterea. Este de asemenea sursa rasismului, nationalismului si fanatismului religios.

Curajul – acesta este nivelul de emancipare. Este primul dintre nivelurile in care individul nu mai “fura” energie de la ceilalti. Curajul inseamna ca individul constientizeaza ca nu trebuie sa fie afectat de conditiile externe. Aceasta emancipare va determina individul sa realizeze ca este singurul responsabil de propria viata, deci si singurul responsabil de succesul si dezvoltarea proprie. Acesta este de fapt ceea ce face un individ cu adevarat uman: constientizeaza faptului ca exista o diferenta intre stimuli si raspunsuri si doar el detine potentialul de a alege cum sa raspunda acelor stimuli.

Neutralitatea – neutralitatea este nivelul flexibilitatii. A fi neutru inseamna – de cele mai multe ori – sa fii detasat de efectele produse. La acest nivel, individul este in general multumit cu stilul si tipul de viata curent si prezinta tendinta crescuta de a nu gasi motivatii pentru dezvoltarea proprie sau, de exemplu, excelenta in cariera. Desi realizeaza posibilitatile, nu este dispus sa faca sacrificii pentru a accede la nivelul superior.

Bunavointa – sau consimtirea, este prezenta la indivizii mereu optimisti aparent, acesta este nivelul lor de constiinta. Indivizii care opereaza aici vad viata ca o mare de posibilitati. Nu se mai multumesc in a-si face bine treaba, deja doresc sa exceleze. Aici individul incepe sa dezvolte auto-disciplina si vointasi invata importanta ducerii unei sarcini la bun sfarsit cu succes.

Acceptarea– daca curajul inseamna sa realizezi ca esti singurul responsabil de ceea ce traiesti si experimentezi, iata ca la acest nivel, de acceptare, devii creatorul experientelor pe care le traiesti. Combinate cu abilitatile insusite in faza consimtirii, individul incepe sa isi trezeasca potentialul prin actiune. Aici este nivelul unde individul isi stabileste si atinge scopuri si teluri si se auto-motiveaza sa treaca peste limitarile anterioare. Pana la acest nivel, in general individul este reactionar la ceea ce viata ii ofera. La acest nivel, lucrurile se schimba diametral opus, individul preia controlul si devine proactiv.

Ratiunea – este nivelul stiintei, medicinii si in general al setei de cunoastere. Nevoia de cunoastere incepe sa devina insatiabila. Individul nu va mai pierde vremea in activitati care nu ii ofera valoare educationala. Topt ce se intampla si toate experientele de viata incep sa fie calificate si categorizate in rezultate, postulate si teorii. Esecul la acest nivel consta in inabilitatea de a separa subiectivul de obiectiv si – ca urmare, tendinta de a pierde esentialul printre detalii si teorii. Altfel spus, individul nu mai vede padurea din cauza ca este prea concentrat pe copaci. Paradoxal sau nu, nivelul ratiunii poate deveni o piedica de netrecut spre urmatoarele niveluri ale constiintei.

Iubirea – aflat in nivelul ratiunii, individul va avea destula putere sa treaca la acest nivel doar daca incepe sa-si constientizeze un potential pentru binele societatii. Aici incepe sa aplice ce a invatat in nivelul ratiunii, lasind mai degraba inima sa conduca, in locul mintii – practic prin intuitie. Acesta este nivelul caritatii – o iubire neconditionata ce nu are alta tinta decat binele celor din jur. Gandhi sau Maica Tereza sunt printre cele mai bune exemple de persoane ce au trait la acest nivel.

Bucuria – sau nivelul sfintilor sau persoanelor spirituale. Pe masura ce iubirea devine tot mai neconditionata, este acompaniata constant de fericire. La acest nivel, niciun fel de tragedie sau drama personala ori globala nu va afecta individul ce a atins acest nivel. Acesti indivizi par sa inspire si sa ridice pe oricine vine in contact cu ei. Viata este acum in perfecta armonie cu vointa divina si aceasta armonie este exprimata prin bucurie.

Pace – pacea este atinsa dupa o viata complet dedicata creatiei. Este nivelul in care s-au depasit toate obstacolele si ai ajuns in ceea ce Dr. Hawkins denumeste iluminarea. Aici este atinsa o claritate a mintii de asa natura incat face posibila revelatia continua.

Iluminarea – cel mai inalt nivel al constiintei umane. Multi transpun acest nivel in Iisus, Buddha, Krishna, etc. – persoanel care au influentat si schimbat lumea la propriu.

Sunt deosebit de interesante observatiile Dr. Hawkins ca absolut tot ce ne inconjoara ne afecteaza nivelul constiintei: muzica ascultata, persoanele cu care ne asociem, cartile citite, spectacolele la care participam, etc. ca indivizi, fiecare ne aflam la diferite niveluri de constiinta si actionam conform cu cunoasterea acumulata. Acest studiu ne ajuta sa intelegem mai bine ce anume motiveaza indivizii si de ce acestia fac anumite alegeri.

Scurt istoric

In anii ’60, Dr. John Goodheart a dezvoltat aplicarea kinetoterapiei aplicate (AK) in tehnici de diagnosticare practica. Bazata pe principiul “corpul nu ne minte”, aceasta tehnica ajuta specialistii sa descopere ce se intampla in corp si sa determine daca un remediu specific functioneaza sau nu.

Psihiatrul Dr. John Diamond a dezvoltat si extins tehnica Dr. Goodheart, descoperind ca diferite imagini, piese muzicale, jocuri si materiale afecteaza corpul. De exemplu, a descoperita ca muzica clasica intareste corpul, in timp ce muzica rap il slabeste, in termeni de putere fizica. Similar, imbracamintea sintetica slabeste corpul, fata de cea produsa din fibre naturale, care il intareste. Implicatiile muncii Dr. Diamond – kinetoterapie comportamentala (BK) au rezultate profunde: cu orice interactionam ca indivizi ne va creste sau slabi energia.

 
Adaptare dupa Scott Jeffery – The Healers Journal
http://www.thehealersjournal.com/2013/07/26/hawkins-scale-consciousness-how-to-raise-your-number/ 
 

banner-1